Horario:
de 10 a 14 y de 16 a 20

 

 

 

cerrar

jueves 25 de febrero

Semana I de Cuaresma

Beato Ciriaco Sancha

Arzobispo de Valencia (1892-1898) y después de Toledo.

Puedes consultar las lecturas de hoy en lecturas.misa.app.

Sant Antoni, abat

Descarrega't el document

Memòria obligatòria

EL MONJO MÉS IL·LUSTRE DE L’ANTIGOR

Naixement i canvi de vida

Coneixem la seva vida gràcies al bisbe Sant Atanasi. Antoni va néixer a Coma (avui Quman, Egipte) cap a l’any 250. Sis mesos després de la mort dels seus pares i hereu d’una gran fortuna, quan tenia cap als 20 anys d’edat, reparteix tots els seus béns entre els pobres, inspirant-se en les paraules de l'Evangeli de Mateu, que sent el diumenge a l'església: ‘Si vols ser perfecte, vés, ven tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel. Després vine i segueix-me’ (Mt 19,21). Es dedica a la vida ascètica vora el seu poble, buscant la solitud amb d'altres ermitans.

Antoni és estimat per tots i ell se sotmet als homes virtuosos que va a trobar. De cada un d’ells, n’aprèn: en un, hi veu la joia; en l’altre, la intensitat de la pregària; en aquest, hi considera la mansuetud; en l’altre, l’amor envers els homes; ara es fixa atentament en aquell que vetlla, ara en el que es lliura a la lectura; d’aquest n’admira la constància; de l’altre, els dejunis i el dormir a terra. La gent del poble l’anomenava ’l’amic de Déu’.

Solitari per ser solidari

Cap als 35 anys s’endinsa cada vegada més al desert (també l’interior). L’any 312 fixa definitivament la residència sobre el mont Qulzum, a l'anomenat ‘desert in­te­rior’, a la vora del Mar Roig. Allí funda un monestir i accepta la companyia dels seus dos únics deixebles, Amathas i Macari. Entorn seu es reuneixen d’altres deixebles, i el visita gent de tota mena, per aconsellar-se i pregar amb ell. Deixarà la solitud un parell de cops per viatjar a Alexandria: per animar els cristians perseguits per Maximí, i per sostenir el bisbe Atanasi contra l'heretgia arriana. La seva fama personal i els seus miracles van traspassar fronteres i el mateix emperador Constantí li va escriure per demanar consell.

Mort

Mor als 120 anys (com més anys, més important), l’any 356. Se li atribueix la paternitat de la forma de vida ‘anacorètica’ (vida en solitari). Temps a venir, Pacomi inauguraria l'experièn­cia ‘cenobítica’ (vida en comunitat). Ha estat i és un sant molt popular a casa nostra.

CULTE: EL DIA 17 DE GENER

Segle V: Ja se celebra la seva memòria en aquest dia, a l’Orient, tant en el calendari siríac, com en el copte i bizantí.

Segles XI i XII: Arriba el seu culte a Roma, sota l’influx monàstic.

Patronatge: els animals

A l’Edat Mitjana un orde hospitalari que duia el seu nom aconseguí el privilegi que els porcs, que cuidaven per exercir la seva funció caritativa, tinguessin dret de lliure pastura pels camps.

 

recuerda

Cuaresma 2021
Cuaresma 2021

El camino hacia la Pascua

novedades