Horario:
de 10 a 14 y de 16 a 20

 

 

 

cerrar

sábado 16 de enero

Semana I del tiempo ordinario

Beata Juana María Condesa

Joven acomodada de Valencia que pasaba los veranos en la playa valenciana de Nazaret e hizo todo lo posible hasta fundar las Esclavas de María Inmaculada (1892) para que las mujeres trabajadoras pudiesen acceder a la formación.

Puedes consultar las lecturas de hoy en lecturas.misa.app.

Sant Francesc Xavier, prevere

Descarrega't el document

Memòria obligatòria

LA VIDA

1506: Neix al castell de Xabier (Navarra). Sisè i últim fill d’en Joan i la Maria. És educat al castell natal per sa mare i la seva tia Violant.

1515: El regne de Navarra queda oficialment unit a la corona castellana. Ja que son pare i dos germans han defensat els reis navarresos, Caterina i Joan d’Albret, la família es veurà privada d’honors i influències.

1525: Després dels primers estudis, marxa a París a cursar filosofia. Viu amb Pere Fabro, i Ignasi de Loiola se’ls voldrà fer seus.

1533: Finalment, ja és ‘fill espiritual’ d’Ignasi: després d’apartar-lo dels ‘humanistes’; ajudar-lo econòmicament, i recordar-li constantment la sentència evangèlica: ‘Què en traurà l’home de guanyar el món sencer si perd la vida?’ (Mt 16,26).

1534, agost 15: A la capella de Sant Dionís de Montmartre, Xavier i els seus companys emeten els vots: serà el germen de la Companyia de Jesús.

1537, juny 24: És ordenat de prevere.

1540: Arriba a Lisboa: el rei de Portugal, Joan III, ha demanat a Ignasi que li enviï missioners per a l’Índia: «Aquí em teniu, Pare, sóc a punt». Aprofita per estudiar el portuguès.

1541: Surt cap a l’Índia, amb el nou governador d’aquelles terres, Martín Alfonso de Souza.

1542, maig 6: Arriba a Goa, la capital portuguesa d’ultramar. S’instal·la a l’hospital. Ho anima tot: predica pels carrers, catequitza...

1542, tardor: S’embarca cap a Comorin a evangelitzar els pescadors de perles. Viatges i llocs perillosos. També Cochín, Quilon, Travancor.

1543: Torna a Goa per reclutar més gent i diners. Els indis karees, els makues i a Ceilan el criden: protegeix els indígenes, arranja trifulgues entre reietons, tracta amb el governador de múltiples assumptes: «Confio en Déu nostre Senyor que enguany hi haurà més de 100.000 cristians, car aquí hi ha molta disposició».

1544: Va a Madràs, Sao Tomé, Malaca, les illes Cèlebes, Maluques, Amboino, Banda: «Molts dels que estudien a les universitats ho fan per assolir dignitats, beneficis, bisbats... És tan gran la gentada que es converteix a la fe de Crist, que sovint em passa que els braços em fan mal de tant batejar i fins em quedo sense veu per haver de repetir tantes vegades, en la seva llengua, el Credo i els manaments» (Carta als jesuïtes).

1547: Torna a Malaca, on coneix Anjiro que li parla molt bé del Japó: un poble civilitzat i culte, on l’evangelització ha de ser ‘per raó’: «Jo no renunciaré mai a anar al Japó, perquè tinc una esperança molt gran en Déu nostre Senyor que en aquells indrets ha de créixer molt la nostra santa fe».

1549, agost 15: Arriba a un Japó sota el domini d’un conjunt de senyors feudals. Alguns l’acolliran; els bonzes budistes el perseguiran. Els japonesos l’entusiasmen: «Més estimen l’honra que les riqueses; sobris en el menjar; molts saben llegir i escriure; no tenen més que una dona; hi ha pocs lladres. Els agrada escoltar coses de Déu».

1551: Torna a Goa. Ignasi el nomena provincial de les Índies.

1552, Pasqua: Prepara el viatge a la Xina, arriba a l’illa de Sant Txao, acompanyat d’Antoni, un jove xinès intèrpret, i Cristòfol, un criat malabar. Viuen en una cabana de pescadors.

1552, desembre 3: Mor: «Jesús, Fill de Déu, tingues misericòrdia de mi. Verge, Mare de Déu, recorda’t de mi».

1622: Canonitzat pel Papa Gregori XV. Iconografia: sotana de l’època i amb un Santcrist a la mà.

1748: Patró d’Orient; de l’Obra per a la Propagació de la Fe (1904); i de les Missions (1927).

GOIGS A SANT FRANCESC XAVIER

Parròquia de Santa Cecília de Molló, 1930

De les terres d’Orient

us nomenà nunci el Papa.

Vostra paraula sagrada

rendí l’humil i el potent.

Per la santa religió

vau evangelitzar

les illes de l’oceà,

Índia, Malaca i Japó.

 

 

recuerda

V Semana de la Biblia
V Semana de la Biblia

Te recomendamos

novedades