Horario:
de 10 a 14 y de 16 a 20

 

 

 

cerrar

sábado 19 de septiembre

Semana XXIV del tiempo ordinario

San Jenaro

Obispo de Benevento y mártir (304), muy popular en Nápoles.

Puedes consultar las lecturas de hoy en lecturas.misa.app.

Santa Clara d'Assís

Descarrega't el document

11 d’agost: SANTA CLARA D’ASSÍS

FAMÍLIA I JOVENTUT

1193/4: Neix al castell de la família dels Offreducci a Assís, de Favarone, un patrici arrogant i d’Ortolana, noble de profunds sentiments cristians (pelegrinatges a Roma, Terra Santa). Clara és molt afavorida i de sentiments generosos (acull captaires). Aprèn de llegir i d’escriure (llatí). La família projecta de fer-la casar amb un bon partit (noble), però ella s’hi resisteix.

1210: Sant Francesc, després de renunciar a l’herència paterna, predica a la catedral d’Assís. Clara l’escolta, atenta.

CONVERSIO

1212, març 18: Als 18 anys, després de mantenir entrevistes ocultes amb Francesc, s’escapa de casa, i corre a la Porciuncula, on Francesc li talla els cabells: «Desitjo servir el Déu del pessebre i del Calvari; no vull cap més tresor ni herència!». Conduïda un temps al monestir benedictí de San Paolo delle Abbadesee (monges de l’alta noblesa) i a l’església de Sant’Angelo in Fanzo (monestir més senzill), Francesc l’acull al convent de Sant Damià. Només té la “forma de vida” de Francesc. Hi viurà fins a la mort.

CONVERSATIO

1215: El Concili IV del Laterà, prohibeix l’aprovació de noves regles monàstiques. Clara ha d’acceptar la regla de Sant Benet, però aconseguirà dels papes l’aprovació del Privilegi de ‘pobresa altíssima’ (1228): «no poder ser forçada per ningú a rebre possessions».

1216: Carta del cardenal Jacob de Vitry, testimoni dels nous moviments religiosos: «He trobat per aquells indrets persones, d’ambdós sexes, rics i laics, que desposseint-se de tota propietat per Crist, abandonen el món. S’anomenen ‘germans i germanes menors’ i són tinguts en gran consideració pel Papa i els cardenals...».

1226: Mort de Sant Francesc.

1234-1253: Escriu quatre cartes a Agnès de Praga, filla del rei Ottakar I de Bohèmia i de la reina Constança d’Hongria, que ha decidit ser verge en comptes de prometre’s amb Enric VII d’Alemanya, fill de l’emperador Frederic II: «estimant-lo [el Crist], sou casta; tocant-lo, sou més pura; rebent-lo, sou verge».

1247: Innocenci IV proposa que les comunitats femenines puguin posseir béns en comú, rendes i possessions. Clara farà el que mai cap dona ha fet abans: escriure la seva pròpia “Regla per a les Germanes Pobres”, amb trets ben originals: pobresa (en una societat on ja corren els diners), fraternitat (totes germanes, fora classes socials) i pregària (el seguiment de Jesús pobre ja porta a la contemplació).

1253, agost 10: La vigília de la seva mort rep l’aprovació de la Regla: «escolliu viure segons la perfecció del Sant Evangeli».

1253, agost 11: Mor a Sant Damià després de 19 anys de malaltia: “Et dono gràcies, Senyor, per haver-me creat”.

EL CULTE

1253, novembre 24-29: Procés a Assís per a la canonització.

1255, agost-octubre: Butlla, ‘Clara claris præclara meritis’, de canonització a la catedral d’Anagni «enamorada i incansable seguidora de la pobresa». La data del culte es fixa per al 12 d’agost, per no sobreposar-la a la de sant Rufí (11 d’agost), patró de la ciutat. Més endavant es canviarà a l’11.

Segles XIII-XIV: Escrits i llegendes sobre ella.

1283: La més antiga representació de Santa Clara és la gran taula del Mestre de Santa Clara, a la basílica d’Assís: Clara va vestida amb hàbit, mantell, cordó franciscà i una creu a la mà esquerra.

1850: Té lloc el trobament del cos, que és traslladat a la cripta de la basílica d’Assís.

1893: Entre els plecs del seu hàbit es descobreix un estoig amb la Butlla original d’Innocenci IV, ‘Gloriosus Deus’, amb la Regla de Santa Clara.

1958, febrer: Pius XII la proclama patrona de la televisió per la visió de la Missa del Gall que tingué quan estava malalta.

recuerda

Recomendaciones de catequesis
Recomendaciones de catequesis

Consulta nuestras recomendaciones

novedades