Horario:
de 10 a 14 y de 16 a 20

 

 

 

cerrar

jueves 26 de noviembre

Semana XXXIV del tiempo ordinario

San Silvestre Gozzolini

Trazó las bases de la Congregación de los Silvestrinos, bajo la Regla de san Benito.

Solemnitat de Tots els Sants

Descarrega't el document

Solemnitat

El mes tardoral de novembre comença amb la festivitat de Tots Sants, que és una de les festes més antigues en el món cristià.

Oració col·lecta

Déu omnipotent i etern, que ens doneu el goig de celebrar, en una sola festivitat, els mèrits de tots els vostres Sants; concediu-nos ben abundosa la vostra misericòrdia, gràcies a tants intercessors.

 

HISTÒRIA D’AQUESTA FESTA

Segle I: Records de la vida i exemple de moltes persones de la comunitat. Fins i tot veneració pels seus objectes: la roba de Sant Pau (Ac 19,12).

Segle III: La persecució de l’emperador Dioclecià fa molts màrtirs i no es pot celebrar el record de tots individualment.

Segle IV: Comença a prendre cos una festa en comú per a tots ells. A la Roma pagana, l’any s’acabava amb una celebració anomenada ‘Feralia’ que començava el dia 21 de febrer i s’allargava fins a la fi del mes; per donar descans i pau als difunts, en aitals dates se’ls resava i se’ls oferien sacrificis. L’Església Oriental ho comença a celebrar: l’Església de Síria, al temps pasqual; la bizantina, immediatament després de la Pentecosta.

610, maig 13: Origen de la festa de Tots Sants: el Papa Bonifaci IV, en comptes de fer enderrocar el Panteó de Roma (el temple pagà de Tots els Déus, que Marc Agripa havia fet construir en honor de Júpiter), el purifica i consagra en honor de la Mare de Déu i de Tots els Màrtirs -‘Sancta Maria ad Martyres’-, i disposa que cada any sigui celebrada una festa en la diada de la seva dedicació.

Segle VII: El Papa Gregori III (690-741) dedica una capella a Tots els Sants a la Basílica de Sant Pere. Els monjos irlandesos ja celebren una festa en honor de Tots els Sants d’Europa el dia 20 d’abril.

Segle VIII: El Papa Gregori III (731-741) trasllada la festa al dia 1 de novembre.

835: La festa de Tots els Màrtirs passa a ser la de Tots els Sants.

Segle IX: El Papa Gregori IV (827-844) estén la festa a tota l’Església, i disposa que se la tingui per una de les festes més principals de l’any litúrgic.

Segle X, acaballes: A aquesta festa, se n’agrega una altra de destinada a pregar pels fidels difunts, disposició que s’ha perpetuat i encara es conserva. Per això després del dia de Tots Sants segueix immediatament el dedicat als Fidels Difunts.

 

 

recuerda

novedades